گیربکسهای صنعتی استفادههای فراوانی در صنعت دارند، و به طور کلی همه صنایع هر کدام به نوعی به گیربکسها وابسته هستند، از این رو مدلهای مختلفی از گیربکس توسط شرکتهای سازندهی گیربکس تولید میشود و مصرف کننده با توجه به نیاز خود آن سفارش میدهد.
اما به طور کلی گیربکسهای صنعتی به دو دسته تقسیم میشوند :
گیربکسهای کاهنده با قرار گرفتن میان موتور و متحرک باعث کاهش دور موتور با توجه با دندههای استفاده شده گشتاور و دور خروجی مورد نظر را تامین میکنند.
گیربکسهای افزاینده باعث افزایش دور الکتروموتور و گشتاور میشوند و برعکس گیربکسهای کاهنده عمل میکنند که هر کدام از این نوع گیربکسها کاربردهای مختلفی در صنایع دارند، مثل در بعضی صنایع پتروشیمی و نیروگاهی از گیربکسهای افزاینده استفاده میکنند.
اگر بخواهیم گیربکسها را براساس نوع دنده و شکل آنها تقسیمبندی کنیم به این صورت خواهد بود:
به صورت کلی گیربکسهای صنعتی از اجزای مختلفی تشکیل شدهاند که مهمترین آنها به ترتیب زیر است:
یکی از اجزای اصلی گیربکسها چرخدنده میباشد که با توجه به نوع گیربکس میتواند اشکال و انواع مختلفی داشته باشند، در واقع این سایز و شکل چرخدندهها هستند که تعیین کننده دور نهایی و گشتاور گیربکسها هستند.
تمامی چرخدندهها و کاسهنمدها برای محافظت درون پوسته قرار میگیرند و معمولا از جنس چدن و ریختهگری شده میباشند.
وظیفه شافتها انتقال قدرت از الکتروموتور به دندهها و همچنین از دندهها به متحرک میباشد که معمولا از جنس فولا محکم ساخته میشوند تا مقاومت بیشتری داشته باشند.
به طور کلی میتوان گفت وظیفه یاتاقان ها این است که بارهای شعاعی و محوری شافت های الکتروموتور گیربکس دار را تحمل می کنند.
کاسهنمد از خروج روغن گیربکس به بیرون جلوگیری میکند و همچنین از ورود گرد و خاک به داخل گیربکس محافظت میکند.
گیربکس های هلیکال مجموعه ای از چند چرخ دنده مارپیچ می باشد که به صورت منحنی اینولوت تراشیده شده و با قرار گرفتن در کنار یک دیگر نسبت تبدیل های متفاوتی را ایجاد می کنند ، جنس دنده این گیربکس ها عموما از فولاد آب دیده بوده و با توجه به اینولوت بودن مارپیچ ها داری راندمان بالای ۸۵ درصد می باشد.
این گیربکس ها عموما در انواع مختلف شافت مستقیم ، بول هلیکال و یا هلیکال نود درجه ، آویز و شافت موازی تولید و مورد استفاده قرار می گیرند.
گیربکس حلزونی از دو بخش دنده و ماردون تشکیل شده که ماردون به عنوان دنده ورودی و دنده به عنوان دنده خروجی می باشد.
جنس ماردون عموما از فولاد بوده و دنده به دلیل اینکه سایشی زیادی دارد باید یا از جنس برنج باشه و یا در گیربکس های خیلی کوچک با موتور های dc بسته می شوند از پلاستیک برای این کار استفاده می شود.
به طور کلی گیربکس های حلزونی ۹۰ درجه ای هستند و وضعیت محور ورودی به محور خروجی به صورت عمودی می باشد.
در گیربکس خورشیدی یک چرخ دنده در وسط قرار گرفته که به خورشید مشهور است و سه چرخ دنده در اطرافش هست که سیاره ها هستند آن سه دنده خارجی به شافت خروجی وصل شده اند.
این چرخ دنده ها نسبت به مرکز خود قابلیت چرخش دارند رینگ دور گیربکس خورشیدی به پوسته بیرونی گیربکس متصل شده است عموما دنده های داخلی دارای ۲۴ دندانه و دنده های بیرونی دارای ۹۶ دندانه می باشد.
بسته به نسبت تبدیل گیربکس خورشیدی دنده های گیربکس می تواند مختلف باشند و شافت خروجی به دنده هایی با نسبت های مختلف وصل شده است،
برای انتخاب مناسب گیربکس خورشیدی باید توان الکتروموتور و تعداد دندانه ها و یا دور خروجی گیربکس مشخص باشد برای انتخاب بهتر گیربکس خورشیدی حتما با یک کارشناس و متخصص خوب مشورت کنید.در گیربکس خورشیدی شافت خروجی به صورت هم مرکز با موتور قرار گرفته و نیرو به صورت مستقیم انتقال داده میشود.
امیدوارم که با مطالعه این مقاله توانسته باشید تا حدی با گیربکسهای صنعتی آشنا شوید، ولی یادتان باشد که بهترین راه قبل از خرید این است که با یک کارشناس و متخصص خوب مشورت کنید.
لطفاً به این مقاله امتیاز دهید!
_____
مطالب مرتبط
شنبه تا چهارشنبه: از ساعت 8 الی 20
پنجشنبه: از ساعت 8 الی 13
جمعه: پشتیبانی از طریق سایت و ایمیل