اگر علاقمند به پرورش مرغ تخمگذار هستید حتما این مقاله را تا آخر مطالعه کنید، در این مطلب از وبسایت گیربکس اعتماد قصد داریم تا در مورد راهاندازی یک کسب و کار با درآمد مناسب صحبت کنیم.
همچنین به چالشها و مشکلات پیش روی شما اشارهای داشته باشیم.
پرورش مرغ تخمگذار چه بصورت سنتی و چه به صورت مکانیزه میتواند یک منبع درآمد خوب و شغل مناسب برای افراد علاقمند به تولید باشد.
برای پرورش مرغ تخمگذار به چه تجهیزاتی نیاز است؟ چقدر سرمایه لازم داریم و از کجا باید شروع کرد؟ پاسخ به این سؤال و کلی اطلاعات دیگر را در ادامه این مطلب بخوانید.
برای راهاندازی سالن پرورش مرغ تخمگذار از صفر تا صد و موفقیت در این کسب و کار، نیازمند اصول استانداردی است که رعایت آن برای هر کس که قصد انجام این کا را دارد، الزامی می باشد.
قدم اول انتخاب زمین برای راهاندازی سالن میباشد. برای انتخاب زمین محل قرار گیری سالن مرغداری؛ بایستی دسترسی به امکانات رفاهی و راه های ارتباطی میسر باشد، علاوه بر این ها داشتن مجوزهای لازم و رعایت ضوابط تعیین شده توسط اداره جهاد کشاورزی استان نیز از نیازهای اصلی راه اندازی سالن پرورش مرغ است.
باید مطمئن شوید که زمین انتخابی شما به گونه ای باشد که شما کم ترین هزینه را برای آماده سازی آن خرج کنید و بهترین نتیجه را از آن بگیرید.
توجه داشته باشید مهم ترین نکته، داشتن مجوز تاسیس سالن پرورش مرغ است که به منظور دریافت مجوز صنعتی پرورش انواع مرغ، نیاز به ارائه طرح توجیهی، نقشه ساختمان ها و تاسیسات مورد استفاده، نامه درخواست به همراه مدارک کامل جهت تشکیل پرونده می باشد.
شرایط نگهداری و همچنین تجهیزات مورد استفاده در سالنهای مرغ تخمگذار و مرغ گوشی با هم تفاوتهای اساسی دارد. ما در یک مطلب جداگانه شرایط و تجهیزات لازم برای راهاندازی سالن مرغ گوشتی را به طور کامل و مفصل توضیح دادهایم که با کلیک روی لینک زیر میتوانید آن را مطالعه کنید.
به طور کلی میتوان گفت مرغ یا در بستر و یا در قفس پرورش داده می شوند. معمولا کسانی که قصد تولید تخم نطفه دار و جوجه یک روزه دارند، مرغ و خروس ها را به صورت ترکیبی در بستر پرورش می دهند.
اما کسانی که قصد تولید و فروش تخم مرغ خوراکی را دارند، از قفس مکانیزه برای این کار استفاده می کنند. همانطور که قبلاً هم توضیح داده شد تجهیزات مورد نیاز این دو با هم تفاوت دارند.
سالن های مرغ تخمگذار به صورت بسته یا باز ساخته می شوند، هر کدام از این سالن ها مزایا و معایب خود را دارند:
۱ – طراحی سالن مرغ تخم گذار به صورت بسته
با توجه به اینکه مرغ های تخم گذار به ۱۴ الی ۱۶ ساعت روشنایی در روز نیاز دارند، در فصل های سرد سال مانند زمستان که روزها کوتاه می شوند، امکان تامین برنامه نوری پرنده ها به صورت طبیعی وجود ندارد، بنابراین بایستی از نور مصنوعی استفاده شود، تاریک شدن هوا و روشن کردن لامپ ها با فاصله چند دقیقه ای ممکن است راندمان تخم گذاری مرغ ها را پایین بیاورد. از این رو معمولا مرغداری های مرغ تخمگذار بدون پنجره ساخته می شوند و برای تهویه هوا و خنک سازی از فن تهویه، دریچه های اینلت استفاده می شود.
۲ – طراحی سالن مرغ تخم گذار به صورت باز
در صورتی که ساعات نوری برای مرغ ها مهم نباشد و یا سالن در منطقه ای باشد که نور کافی در طول روز به آنها برسد، می توان سالن را به صورت باز یا دارای پنجره ساخت. جهت تهویه نیز از فن تهویه و دریچه های هوایی استفاده می شود.
هزینه راهاندازی هر کدام از این سالنها با هم متفاوت است.
یک نکته کلیدی: قبل از شروع به کار حتماً با یک مشاور خوب و کاردان مشاوره کنید و تمامی جوانب کار ا بسنجید.
مهمترین کار برای شروع انتخاب زمین مناسب برای برقرار کردن سالن میباشد، این زمین باید داری فاصله مناسب از منطقه مسکونی باشد، همچنین سالن مرغداری باید از مناطق صنعتی و دارای هوای آلوده، فرودگاه ها و نیروگاه ها و کلیه مکان های انتشار دهنده گازهای سمی و سر و صدای زیاد و … به دور باشد.
پس از انتخاب زمین مناسب حالا نوبت به ساخت سالن رسیده است، پس از تعیین محل و ابعاد مناسب، می توان برای ساخت مرغداری اقدام کرد. برای ساخت دیوارها میتوان از آجر، سفال، بلوک های سیمانی استفاده کرد. سیمان کاری قسمت های داخلی و بیرونی دیوار جهت کنترل بهتر دمای داخل سالن ضروری است.
ریچه های ورود هوا(اینلت) را باید در جهت وزش باد قرار داد و در سمت دیگر که هوای آلوده از سالن خارج می شود، بایستی مکانهایی را برای فن تهویه قرار داد. دریچه ها و فن ها باید در یک مسیر مستقیم قرار داده شوند تا تهویه هوا با کیفیت مطلوب انجام شود.
پوشاندن تمامی دریچهها با توری فلزی جهت جلوگیری از ورود حشرات و جانوران موزی به داخل سالن واجب و ضروری میباشد. همچنین در کف سالن از چندین کفشور و شیب مناسب کف سالن، برای شستشوی سالن را فراموش نکنید.
همانطور که قبلاً هم اشاره کردیم، تجهیزات لازم برای راهاندازی مرغ گوشتی و تخمگذار با هم کمی متفاوت هستند اما بیشتر این تجهیزات مشترک هستند و در هر دو سالن کاربرد دارند .
برای گرمایش سالن طیور در فصل های سرد سال از سیستم های گرمایشی مختلفی استفاده می شود. اگر مرغداری تهویه قوی داشته باشد و دریچه ها و اگزاست فن ها همیشه باز و روشن باشند، می توان از جت هیتر بدون دودکش برای این سالن استفاده کرد.
در صورتی که سالن مرغداری به صورت بسته و با تهویه پایین طراحی شده باشد، باید از هیترهای دودکش دار استفاده کرد. جت هیتر دودکش دار و هیترهای کابینتی دودکش دار، دو نوع از بخاری های صنعتی دودکش دار هستند که برای استفاده در سالن مرغ تخم گذار مناسب هستند.
برای تهویه سالن از فن و دریچه استفاده میشود. فنها و دریچهها باید پتانسیل لازم برای تهویه هوای سالن را داشته باشند، و همچنین در فصلهای سرد سال برای جلوگیری از شوک سرمایی به طیور باید از فن تهویه دامپردار استفاده کنید.
اگر برای روشنایی سالن خود از نور طبیعی استفاده میکنید باز هم به سیستم روشنایی نیاز خواهید داشت، تعداد لامپها و میزان روشنایی لازم بسته به نوع سالن متراژ و ارتفاع سالن متفاوت میباشد.
سیستمهای دانخوری و آبخوری زیادی در بازار موجود میباشد که با توجه به نیاز سالن و همچنین مقدار بودجهای که برای این کار در نظر گرفتهاید، میتوانید از بین آنها انتخاب کنید. اما سعیتان بر این باشد که بهترین و بروزترین تجهیزات را انتخاب کنید تا بهترین کارایی و بهرهوری را داشته باشد.
سیستم دانخوری و آبخوری تمام اتوماتیک بهترین گزینه میباشد که نیاز شما به نیروی انسانی را به پایینترین حد ممکن میرساند. همچنین سیستمهای اتوماتیک کمک شایانی به بهداشت محیط سالن میکنند و باعث توزیع مناسب خوراک و آب در میان پرندگان خواهد شد.
قفسهای مکانیزه مخصوص مرغداری صنعتی مرغ تخمگذار طراحی و تولید شده اند و دارای آبخوری و دانخوری، سینی جمع آوری تخم و سینی مخصوص فضولات هستند.
بنابراین نیازی به پر کردن و شستشوی مداوم آبخوری و دانخوری نبوده و حتی تخم ها نیز به دلیل انتقال به سینی مخصوص، از دسترس مرغ ها خارج می شوند. فضولات پرنده ها بلافاصله به سینی مخصوص فضولات انتقال داده می شود و از دسترس پرنده ها خارج می شود و از بیمار شدن گله تا حد تا زیادی جلوگیری میشود.
در تصویر زیر نمونه قفس مکانیزه را مشاهده میکنید :
از نکات مهم و قابل توجه قبل از راهاندازی تعیین و تامین فضای کافی برای جوجه و نهایتا مرغ ها است. برای این مورد توجه به نکاتی مانند وزن طیور، شرایط اقلیمی و آب و هوایی، فصل و نوع سالن و غیره الزامی می باشد.
از توزیع صحیح جوجه ها در سالن ها مطمئن شوید؛ به ظاهر جوجه ها توجه داشته باشید که شاداب، سرحال و فاقد هر گونه نقص در ظاهرشان باشند.
همیشه و در هر زمانی سیستم کنترل دمای محیط مرغداری را چک کنید و با وسواس آن را تنظیم کنید زیرا ماکیان به تغییرات درجه دما بسیار حساس میباشند.
بهداشت محیط یک اصل بسیار مهم در پرورش پرندگان و الخصوص مرغ میباشد. از کارکنان و نیروی کار خود بخواهید که به این مورد توجه خاصی داشته باشند، زیرا عدم رعایت بهداشت محیط باعث بیمار شدن پرنده و ضررهای جبران ناپذیری به شما میشود.
بیماریها دشمن شماره اول مرغهای شما هستند، از یک دامپزشک خوب کمک بگیرید تا همیشه گله شما تحت نظر داشته باشد. حسن انجام این کار این است که دامپزشک با داروهای پیشگیری کننده تا حد امکان از بیمار شدن گله جلوگیری میکند و در صورت دچار شدن یکی از پرندهها سریعاً آن را تشخیص داده و از سرایت به سایر پرندهها جلوگیری میکند، پیشنهاد میکنیم در این مورد خاص خساست به خرج ندهید.
استفاده از قفس های استاندارد پرورش مرغ می تواند کمک موثری برای راه اندازی سالن استاندارد پرورش مرغ باشد.
در مقاله “مکملهای خوراک مرغ و مزایای استفاده” در باره انواع مکمل و خوراک مرغ مفصل توضیح داده شده است، حتماً این مقاله را مطاله کنید.
حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد هزینه های سالن پرورش مرغ و به طور کلی مرغداری ها مربوط به خوراک مرغ می باشد. تعیین میزان غذای لازم مرغ بهتر است بر اساس وزن صورت گیرد. جیره های مورد استفاده؛ پیشدان، میاندان و پسدان هستند که برای هر وزن و سن میزان پروتئین، انرژی، عناصر معدنی و آشنایی خاصی در نظر گرفته می شود. در حین پرورش، سلامت گله را از میزان اشتها و خوردن دان و آب میتوان بررسی و کنترل نمود، تغذیه می بایست ۵ ساعت قبل از بارگیری متوقف شود ولی آب، دائما تا پایان بارگیری استفاده گردد.
بهتر است بارگیری در زمان هایی که نور کم است انجام شود، صاحبان مرغداری ها می توانند با ارزیابی عملکردشان در هر دوره و بررسی ضعف ها و رفع آن ها در دوره های بعدی تولید بهتری داشته باشند.
کلام آخر : برای راهاندازی هر کسب و کاری نیاز به رعایت اصول مربوط به آن کسب و کار هستید، در صنعت مرغ و تحممرغ این اصول بسیار سختگیرانه هستند و شما را ملزم به رعایت آن میکنند، اگر نخواهید همه چیز را به درستی انجام دهید شک نکنید پایان غمانگیزی در انتظار کسب و کار شما خواهد بود، اما اگر پایبند به اصول و قوانین بمانید کسب و کار پر رونقی خواهید داشت(آرزوی قلبی ما موفقیت تمامی دوستان فعال در این صنعت میباشد).
سؤال: برای راه اندازی سالن مرغ تخمگذار از کجا باید شروع کرد؟
پاسخ: قدم اول انتخاب زمین برای راهاندازی سالن میباشد، داشتن مجوز از ورزات جهاد کشاورزی، تاسیس سالن و…
سؤال: به چه تجهیزانی برای مرغداری نیاز است ؟
پاسخ: ۱- سیستم گرمایشی و کنترل دمای سالن ۲-سیستم تهویه ۳- سیستم روشنایی سالن ۴- سیستم دانخوری و آبخوری
لطفاً به این مقاله امتیاز دهید!
_____
مطالب مرتبط
شنبه تا چهارشنبه: از ساعت 8 الی 20
پنجشنبه: از ساعت 8 الی 13
جمعه: پشتیبانی از طریق سایت و ایمیل