استفاده از مکملهای خوراک مرغ و طیور برای حفظ سلامتی و جلوگیری از بیمار شدن آنها بسیار مفید و حائز اهمیت است.
کاهش وزن، عفونت و تب و استخوانهای ضعیف مرغ، و سایر عوامل منفی دلایلی هستند که استفاده از داروهای تقویتی و مکملهای غذایی در رژیم روزانه دام و طیور را به امری ضروری تبدیل کرده است.
اینکه چه نوع مکملهایی برای استفاده وجود دارند و چه مزایایی دارند موضوع این مطلب میباشد، که در ادامه میخوانید.
یکی از عوامل مهم در پروش مرغ و سایر پرندگان پرورشی امر تغذیه آنهاست که ۶۰ تا ۷۰ درصد هزینه مرغداری را دربر میگیرد، استفاده از مکمل در کنار خوراک مرغ میتواند تاثیر بسزایی در سیر رشد آنها داشته باشد.
ذرت و گندم خوراک اصلی پرورش طیور در همه مرغداریهاست، این دو ماده غذایی طیور با این که ارزش غذایی بالایی دارند و شاید به تنهایی بتوانند انرژی مورد نیاز مرغ را تامین کنند اما برای رشد سریعتر ماکیان نیاز به افزودنیهاست تا هر چه سریعتر صاحبان مرغداریها را به هدف خود که همانا سوددهی میباشد برساند.
انواع مختلفی از این مکملها در قالب دانهای مرغوب و مقوی تولید و ارئه میشوند که جزء بهترینها هستن.
در ادامه به انواع مختلف این مکملها و مزایای استفاده از آنها میپردازیم.
کنستانتره مرغ تخمگذار از جمله مکملهایی است که به روند تخمگذاری مرغ سرعت میبخشد.
یکی دیگر از مکمل های تولید شده در این راستا مکملهای کنستانتره پیش دان هستند که علاوه بر تامین نیازهای غذایی طیور به تقویت سستم ایمنی بدن طیور کمک میکنند و برای جوجه ها هم بهترین دان محسوب می شوند. انرژِ موجود در یک کیلو گرم از این دانها برابر است با ۲۹۰۰ و کلسیم موجود در آن هم نه دهم می باشد.
نوع دیگر کنسانتره، کنسانترهای میاندان هستند که جهت رفع نیازهای مرغ و سایر طیور پرورشی تهیه میشوند و باعث میشوند که گوشت تولید شده بیشتر و دارای کیفیت بهتری باشد.
دو منبع مهم تامین عنصر روی در مکملهای دام و طیور سولفات روی یا اکسید روی هستند که نوع سولفاته ضریب جذبی بهتری دارد.
از سوی دیگر نوع اکسیده این عنصر ریسک بیشتری برای داشتن عناصر سنگین و عمدتا سرب را دارد، زیرا اکسید روی یک ماده اولیه بالنسبه گران قیمت تری است که در صورت افزایش عناصر سنگین بسیار ارزانتر قیمت گذاری می شود که خود یک عامل جذاب برای تقلب و فروش گریدهای غیر خوراکی این ماده است.
تنها مشکل عمده سولفات روی زمانی حادث می شود که منابع معدنی دیگر مانند منگنز نیز از نوع سولفاته باشند و علاوه بر آن مقدار مواد پرکننده کم و یا کولین کلراید زیادی در مکمل وجود داشته باشد. کولین کلراید در کنار وجود نمکهای سولفاته پتانسیل کلوخه شدن مکمل ها را افزایش می دهد.
قبل از هر چیزی کنجاله سویا، یک منبع غنی از پروتئین برای جیره غذایی حیوانات در سراسر جهان به حساب می آید و این امر باعث می شود که سویا، منبع انرژی خوبی نباشد.
سویاها برای محتوای پروتئینیای که دارند، پرورش داده نمیشوند بلکه برای روغن هایشان مورد استفاده قرار میگیرند. سویاها به شکل طبیعی و خشک، حاوی حدود ۳۸ درصد روغن می باشند.
در نتیجه، زمانی که انواع سویاها موجود هستند، استفاده از آن ها می تواند منبع انرژی ای به شکل لیپیدهای کپسول شده و پوشش دار فراهم کند که مانند لیپیدهای روغن ها و چربی ها، مستعد اکسید شدن نیستند.
در بسیاری از موارد، سویاهای پرچرب برای کاهش عوامل ضد مغذی موجود در سویاها، اکسترود می شوند؛ چنین چیزی در مورد کنجاله های سویای تست شده نیز صادق است.
سویاهای پرچرب اکسترود شده، معمولا ماده ای گران قیمت هستند اما اگر در داخل خانه پرورش داده شوند و به طریق ارزان قیمت پخته شوند، می توانند به منبع مناسبی از انرژی و پروتئین تبدیل شوند.
به طور کلی میتوان گفت، همه غلات به جز ذرت و گندم را می توان به عنوان مواد اولیه کوچک در نظر گرفت.
در میان همه غلات، فقط ذرت خوشهای می تواند به عنوان جایگزین برای این دو منبع انرژی استفاده شود.
بسیاری از مواد غذایی جایگزین، حاوی مقدار زیادی پلیساکاریدهای غیر نشاسته ای هستند که هضم انرژی را کاهش می دهند و در نتیجه، موجب چسبناک شدن مدفوع میشوند و به طور کلی، مانند عامل ضد مغذی، البته نه ضد مغذی سمی، عمل می کنند.
برای کاهش تاثیرات ضد مغذی ها، از آنزیم ها استفاده می شود.
زمانی که از غلات های کوچک استفاده می شود، بهتر است که از ترکیبی از آن ها یا مقادیر کم آن ها به همراه غلات بزرگ یا منبع انرژی دیگری استفاده کنید. اطلاع از منابع این مواد اولیه، اغلب برای متخصصان تغذیه کفایت می کند تا بتوانند کیفیت آن ها را تعیین کنند و به بهترین شکل، آن ها را با آنزیم ها و دیگر مکمل ها یا مواد اولیه دیگر، تنظیم کنند.
لطفاً به این مقاله امتیاز دهید!
_____
مطالب مرتبط
شنبه تا چهارشنبه: از ساعت 8 الی 20
پنجشنبه: از ساعت 8 الی 13
جمعه: پشتیبانی از طریق سایت و ایمیل