اگر سه علامت دیسترس تنفسی، کاهش اشتها و توقف رشد پرنده را در گله خود مشاهده کردید، به احتمال زیاد گله دچار بیماری کلی باسیلوز شده است.
اما برای تشخیص بیماریهای طیور عجولانه تصمیم نگیرید و خودسرانه اقدام به تجویز و درمان نکنید، زیرا بسیاری از علائم بیمارهای طیور دارای وجه اشتراک میباشند.
در موجهه با علائم بیماری در گله، برای گام اول پرنده بیمار را از گله جدا و قرنطینه کنید تا در صورت بیمار بودن از انتقال آن به سایر پرندهها جلوگیری شود، زیرا اکثر بیمارهای طیور واگیردار هستند.
اما بیماری کلی باسیلوز طیور چیست؟ چه علائم مهمی دارد و چگونه میتوان آن را تشخیص داد؟ در صورت درگیری گله با این بیماری باید چه کار کرد؟ در ادامه این مقاله به پاسخ این سؤالات میپردازیم.
عامل بیماری کلی باسیلوز باکتریوم اشریشیا کولی( ای کلای ) میباشد در دسته بیماریهای عفونی قرار میگیرد.
ای کلای همچنین قادر به ایجاد عفونت زیر پوست (سلولیت) بوده که معمولا با بیماریهای تنفسی در پرنده همراه است.
کلی باسیلوز طیور در ابتدا جوجههای گوشتی با سنین بین ۴ تا ۶ هفتگی را تحت تاثیر قرار داده و باعث سنگینترین تلفات در گلههای طیور صنعتی میشود. این مرگ و میر، درمان بیماری و کاهش ضریب تبدیل ناشی از آن باعث ضررهای اقتصادی بالا به صنعت طیور میشود.
باکتری ایکولای است که ابتدا به ساکن در قسمتهای انتهایی روده باریک و روده بزرگ حیوانات و ازجمله انسان، دام و طیور وجود دارد. حال اگر این عامل بیماری مخصوصاً به مقدار زیاد به هر دلیلی وارد قسمتهای ابتدایی دستگاه گوارش شود، به نحوی بیماری کلی باسیلوز رودهای (آنتریت یا ورم روده) ایجاد میشود؛ و اگر این باکتری از طریق دیواره روده وارد خون شود و یا از دستگاه تنفس با تنفس کردن بستر و ذرات مدفوع در غبار وارد خون طیور شود به نحوی بدن پرنده مستعد ابتلا به کلی باسیلوز میشود.
همچنین این باکتری در قسمتهای ابتدایی دستگاه تنفس میتواند در صورت مساعد شدن شرایط، پرنده را به این بیماری مبتلا بسازد.
بیشتر بدانید : اسهال و بیحالی مرغ،دلایل و راه درمان آن
همانطور که در اول این مقاله به آن اشاره کردیم، علائم کلی باسیلوز شامل دیسترس تنفسی، کاهش اشتها و رشد ضعیف است. ضایعات معمولا پس از مرگ شامل عفونت کیسههای هوایی، پری کاردیت، پری هپاتیت و پریتونیت است.
کیسهی هوایی سالم و غیر عفونی در پرنده سالم، اگزودای فومی در اوایل بیماری و همچنین اگزودای کازئوس در بیماری پیشرفته دیده میشود.
بیماریهای تنفسی که مرتبط با ای کلای میباشند به صورت عمده پس از استرسهای تنفسی ایجاد شده با مایکوپلاسماگلیسپتیکوم یا دیگر عوامل ویروسی مانند ویروس بورس عفونی (IBV) و ویروس نیوکاسل (NDV) ایجاد میشوند. تاثیرهای محیطی مانند دما، رطوبت و مقادیر بالای آمونیاک بستر و غبار در سالن پرورش نیز با استرس تنفسی پرنده در ارتباط است.
کلی باسیلوز باعث پاتولوژی مشخصی در پرنده شده که در کالبدگشایی پرندهی تلف شده وجود دارد. جداسازی و خالص سازی باکتری ای کلای از قلب، کبد و دیگر ضایعات تشخیص بیماری را تایید میکند.
شرایط نامساعد سالن از قبیل بدی هوادهی، ناقص بودن تهویهها، کوران، خیسی بیش از حد بستر و وجود گاز آمونیاک و تراکم بالای سالن و…. در ایجاد و تشدید این بیماری دخالت دارند.
همچنین درمان ناقص بیماریهای تنفسی بالا زمینه را برای فعالیت باکتری عامل این بیماری فراهم میکند. از مهمترین راههای انتقال این بیماری میتوان به آب و دان آلوده بخصوص به مدفوع طیور در سالن اشاره نمود و پیشگیری نیز با رعایت بهداشت آبخوریها و دان و برطرف کردن شرایط ایجادکننده بیماری است که در بالا گفته شد.
۱- تورم کیسههای هوا
۲- ورم ناف
سپتی سمی کلی فرم اردکها
۴- سپتی سمی حاد
۵- عفونت رودهای
۶- عفونت مجرای تخم
۷- بیماری هجرز
۸- تورم مفاصل
استفاده از آنتیبیوتیک مناسب در کنار درمان حمایتی پرندههای مبتلا بهای کولای در درمان بیماری مؤثر است.
درمان تورم بند ناف عموماً اقتصادی نیست، زیرا جوجههایی که زنده میمانند رشد مطلوبی ندارند. مطالعات اخیر نشان دادهاست که وجود بعضی سرو تیپهای اشریشیا کولی اسهالهای ناشی از آنترو ویروسهای انسان و احشام جوان را تشدید کردهاست.
نکتهای که دانستن آن در رابطه با کلی باسیلوز در انسان و حیوانات مهم میباشد این است که بعد از کشف آنتیبیوتیکها و متداول شدن آنها در انسان و حیوانات، اشریشیا کولیها مقاومت دارویی از جمله مقاومت در برابر آمپی سیلین ایجاد کردهاند.
سویههای بیماریزای اشریشیا کولی که بین دامها و صاحبان آنها به وفور در گردش اکولوژیکی میباشند مقاومت زیادی نسبت به آنتیبیوتیکها نشان میدهد. بهطور کلی کاهش موارد عفونتهای بالینی ناشی از اشریشیا کولی در گوسالهها از نظر بهداشت انسان اهمیت دارد و با توجه به تغییراتی که ممکن است در سرو تیپهای این میکروب به وجود آید بایستی توسط پزشکان و دام پزشکان مراقبتهای لازم در این زمینه به عمل آید.
بیماری کلی سپتی سمی با عوامل ضد باکتریایی متعددی درمان پذیر است. برای دسترسی منطقی به امر درمان، جداسازی سروتیپ اکلی مولد بیماری و متعاقباً انجام آزمایش حساسیت (آنتی بیوگرام = آزمایش تعیین حساسیت به آنتیبیوتیک) لازم میباشد تا در نتیجه آ> مناسبترین شکل درمان انتخاب شود. با وجود این، در صورت مواجهه شدن با بیماری، باید پیش از آنکه به نتایج آزمایش تعیین حساسیت به آنتیبیوتیکها دسترسی بیابیم، درمان را شروع کنیم. معمولاً افزودن ۰٫۰۴٪ فورازولیدون در دان به مدت ۱۰ روز یا کلرتتراسیکین به میزان ۶۰۰ میلیگرم در ۵ لیتر آب به مدت ۵ روز در کاهش ابتلا و تلفات مؤثر است. گزارشهای دلگرمکنندهای از موفقیت آزمایشهای استفاده از واکسنهای چند گانه در امولسیون روغنی وجود دارد.
پرندگان واکسینه شده در برابر تلفات ناشی از بیماری و بیماریهای فعال تنفسی که به دنبال درگیری با سرو تیپهای بیماریزای اکلای ایجاد میشوند، محافظت خواهند شد. این احتمال وجود دارد که در آینده قوانینی در زمینه کنترل بیماری کلی باسیلوز به اجرا گذاشته شود.
سؤال: بیماری کلی باسیلوز چیست؟
جواب: عامل بیماری کلی باسیلوز باکتریوم اشریشیا کولی( ای کلای ) میباشد در دسته بیماریهای عفونی قرار میگیرد.
ای کلای همچنین قادر به ایجاد عفونت زیر پوست (سلولیت) بوده که معمولا با بیماریهای تنفسی در پرنده همراه است.
سؤال: بیماری کلی باسیلوز طیور چه علائمی دارد؟
جواب: علائم کلی باسیلوز شامل دیسترس تنفسی، کاهش اشتها و رشد ضعیف است. ضایعات معمولا پس از مرگ شامل عفونت کیسههای هوایی، پری کاردیت، پری هپاتیت و پریتونیت است.
لطفاً به این مقاله امتیاز دهید!
_____
مطالب مرتبط
شنبه تا چهارشنبه: از ساعت 8 الی 20
پنجشنبه: از ساعت 8 الی 13
جمعه: پشتیبانی از طریق سایت و ایمیل