مرغ و پرندگان معمولاً حیوانات پرجنب و جوش و شلوغی هستند، آنها در طول روز به دنبال خوراک اطراف خود را جستجو میکنند. اما اگر این روزها دیگر شاهد جنب و جوش و نشاط مرغ خود نیستید بدانید که مشکلی پیش آمده و باید دنبال دلایل آن باشید
دلایلی زیادی میتواند باعث بیحالی و کز کردن مرغ شود، اما باید توجه کنیم که چه دلیلی باعث این قضیه شده و دنبال راه چاره و درمان آن باشیم.
در این مقاله از وبسایت گیربکس اعتماد شایعترین دلایل بی حالی و راههای درمان آن را بررسی و بازگو میکنیم.
مرغان بومی در برابر بیماری ها مقاومت بالایی دارند اما باز هم ممکن است جوجه آنها به راحتی بیمار شده و تلف شوند.
در برخی از موارد حتی مشاهده میشود که پرورش دهنده محلی هیچ نوع اقدام پیشگیرانه برای سالم ماندن جوجه ها در برابر بیماری ها را انجام نمیدهد، در نتیجه جوجه مرغ بیشتر در معرض بیماری ها قرار میگیرد.
لازم به ذکر است که سیستم ایمنی جوجه ها بسیار ضعیف تر از مرغان بالغ می باشد.بنابراین ممکن است جوجه مرغ در اثر یک بیماری ضعیف و یا عوارض ناشی از آن همچون بی اشتهایی، بی حالی و … تلف شود. در این مقاله برای راهنمایی هر چه بیشتر پرورش دهندگان محلی اقدامات لازم برای جلوگیری از بیمار شدن جوجه ها و راهکارهای مفید برای درمان جوجه مرغ بی حال ارائه شده است.
اول از همه باید بدانیم که یک مرغ بیحال و مریض چه ویژگیهایی دارد و علائم تشخیص آن چیست؟
همانطور که در اول این مقاله گفتیم مرغها جانورانی بسیار پرتحرک و پرجنبوجوش هستند که دائماً در حال گشت و گذار و کنجکاوی محیط اطراف خود میباشند، اما در بعضی مواقع این شور و نشاط از بین میرود و مرغ یا جوجه در گوشهای کز میکند، خوراک او بسیار کم شده و معمولا در هنگام خوراک خوردن دیگر مرغها را همراهی نمیکند.
مرغ بیحال سر خود را پایین نگه میدارد و بدلیل انرژی کمی که دارد همیشه در حال خوابیدن است و تحرک خود را تا حد بسیار زیادی از دست میدهد.
مرغی که سالم است کاملا هوشیار و تیز بوده و نسبت به کوچکترین صدا یا حرکتی از خود واکنش نشان می دهد، اما طبیعتا مرغی که بی حال است چنین رفتاری نداشته و حتی در صورتی که سعی در گرفتن آن را داشته باشید، هیچ تلاشی برای فرار نخواهد داشت. معمولا مرغ های بی حال چشمانی خواب آلود دارند.
حالا که با علائم یک مرغ بیحال آشنا شدیم زمان آن رسیده کخ بفهمیم این بی حالی و کم تحرکی چه دلایلی ممکن است داشته باشد.
معمولا مرغهای پرورشی در مقابل تغییرات دمایی بسیار ضعیف و شکننده هستند.
هر گونه بالا رفتن و یا پایین آمدن دمای محیط میتواند بر رفتار مرغ تاثیر مستقیم بگذار و او را دچار بیحالی و بیتحرکی کند، البته باید این نکته را هم بدانیم که جوجههای جوانتر بسیار ضعیفتر از مرغهای بالغ هستند و این تغییرات بر آنها تاثیر بسیار بیشتری دارد.
پس برای اولین کار دمای محیط مرغ را زیر نظر بگیرید و مواظب باشید این دما نواسانات زیادی نداشته باشد، این مورد میتواند باعث بوجود آمدن بسیاری از بیماریها هم باشد پس از این نکته غافل نباشید.
تغذیه سالم تاثیر مستقیمی بر سالمی همه جانداران دارد، مرغ نیز از این قائده مستثنی نیست. خوراک نامناسب سبب بیمار شدن و مسمومین مرغ میشود، پس حتما موارد بهداشتی را جدی بگیرید و آنها را کامل رعایت کنید.
از قرار دادن خوراک طیور در معرض گرد و خاک و آلودگی بشدت جلوگیری کنید چون کوچکترین سهل انگاری در این امر باعث زیانهای جبران ناپذیری به گله شما میشود.
مهمترین وبیشترین دلایل بیحالی و بیرمقی پرندگان مطمئناً بیماری میباشد. اگر دلایل بالا را بررسی کردید و مشکل خاصی ندید مطمئن باشید که مرغ شما به بیماری مبتلا شده است.
اولین قدم جداسازی و قرنطینه کردن مرغ بیمار از گله میباشد تا در صورت بیمار بودن پرنده از انتقال آن به بقیه جلوگیری کنید.
رفتارهای مرغ بیمار را زیر نظر بگیرید و علائم مرغ را مشاهده و یادداشت کنید. با یک دامپزشک و یا فرد با تجربه تماس بگیرید و علائم را برای او شرح دهید، معمولاً افراد با سابقه و با تجربه از روی علائم رفتاری مرغ میتوانند تا حدود زیادی دلیل بی حالی او را تشخیص دهند.
پیشنهاد میکنم پست مهم “آشنایی با انواع بیماریهای طیور و راه درمان آن(۱)” و همچنین پست “شایعترین بیماریهای مرغ، علائم و درمان(۲)” را مطالعه کنید. در این دوتا مقاله به صورت مفصل در باره بیماریهای مرغ و طیور توضیح داده شده است.
سؤالات متداول :
دلایل اصلی بیحالی و کز کردن مرغ چیست؟
جواب: ۱-تغییرای دمایی محیط ۲-تغذیه نامناسب ۳-بیماریها
لطفاً به این مقاله امتیاز دهید!
_____
مطالب مرتبط
شنبه تا چهارشنبه: از ساعت 8 الی 20
پنجشنبه: از ساعت 8 الی 13
جمعه: پشتیبانی از طریق سایت و ایمیل