پرورش دام و طیور یکی از شغلهایی است که دارای سودآوری بالا بوده و مطابق با نیازهای جامعه میباشد.
یکی از نکاتی که قبل از ورود به یک حوزه کاری باید به آن توجه کرد، بحث نیاز جامعه بوده که تولید فرآوردههای گوشتی یکی از آنهاست.
برای اینکه بتوان یک مرکز پرورش دام راهاندازی کرد، باید به فاکتورهایی نظیر هزینه احداث، نیروی کار مورد نیاز، کسب مجوزهای لازم، تجهیزات مورد نیاز و غیره توجه کرد.
در این مطلب از وبسایت گیربکس اعتماد به بررسی تجهیزات مود نیاز در سالن مرغداری میپردازیم.
در اول این مطلب میخوام اشاره کلی به بحث پروش مرغ و طیور و انواع آن (گوشتی، تخمگذار،…) اشاره کوتاهی داشته باشیم تا کسانی که قصد راهاندازی این کسب و کار را دارند اطلاعات بیشتری داشته باشند، البته باید این مطلب را همینجا ذکر کنم که اغلب این مطالب شاید تکراری باشند اما جهت یادآوری عرض میکنم تا دید کلی نسبت به این موضوع پیدا کرده باشید.
به طور کلی مراکز پرورش مرغ به دو دسته مرغ گوشتی و تخمگذار تقسیمبندی میشوند. این روشها همانطور که از نامشان پیداست در یک حوزه تخصصی فعالیت داشته و هر کدام نیازمند ابزار و نیروهای کار مختص به خود میباشند.
پرورش مرغ برای تولید تخم در بیشتر استانهای کشور انجام شده و از مرغهای دورگه که هر کدام حدود ۳۰۰ عدد در سال تخمگذاری میکنند، استفاده میشود. این مرغها در طول سال به اصطلاح کرک نشده و در برابر بیماریهای دامی بسیار مقاوم هستند.
یکی دیگر از انواع مرغداری ، پرورش مرغ برای تولید گوشت است. در این روش از مرغهایی استفاده میشود که در طول یکسال تخمگذاری کرده و اکنون آماده ذبح هستند. البته، برخی از مراکز پرورش دام تنها در یک حوزه فعالیت کرده و تنها اقدام به پرورش مرغ گوشتی میکنند. اما، برای اینکه درآمدزایی بیشتری داشته باشید، بهتر است هر دوی این کار را به طور همزمان انجام داده و با یک تیر دو نشان بزنید.
لازم به ذکر است، مرغها برای اینکه خیلی زود رشد کنند نیاز به هورمون داشته که این امر میتواند در تخمگذاری مرغها تاثیر منفی داشته باشد. از این رو، اگر قصد دارید از یک مرغ هم به عنوان تخمگذار و هم به عنوان فراوردههای گوشتی استفاده کنید، هورمون زیادی به آنها تزریق نکنید.
معمولا، هر واحد پرورش دام نسبت به نوع فعالیت و حجم تولیدات خود، نیاز به مکانهایی خاص به همراه تجهیزات لازم دارد. اولین شرط لازم برای دریافت مجوز از سوی نهادهای ذیربط مساحت زمین است که نباید کمتر از ۱ هکتار باشد. همچنین، سوله مورد نظر باید خارج از شهر باشد تا برای ساکنان محل مشکل ایجاد نکند.
جهاد کشاورزی برای دادن مجوز ضوابطی را در نظر گرفتهاند که افراد باید از آن تبعیت کنند. این ضوابط شامل رعایت حداقل فاصله ۲ الی ۳ کیلومتری با مناطق مسکونی، فاصله ۱ الی ۲ کیلومتری با مراکز نگهداری دام میشوند.
پس از اینکه مکان مورد نظر را طبق ضوابط تعیین شده انتخاب کردید، اکنون نوبت ساخت ساختمان مرغداری است. ساختمان پرورش مرغ نیز باید مطابق با اصول تعیین شده احداث شود تا فضای لازم برای نصب تهویههای بزرگ را داشته باشد. همچنین، برای اخذ مجوزهای لازم باید تجهیزات تعیین شده از سوی سازمان استاندارد کشور نظیر سیستمهای گرمایشی و سرمایشی، آبخوری، دانخوری، بستر و غیره را نیز تهیه کرد. نصب هر کدام از این موارد نیز باید طبق اصول خاصی انجام شود.
برای احداث یک مرکز پرورش مرغ باید طبق مصوبههای جهاد کشاورزی و سازمان استاندارد کشور تجهیزات لازم را تهیه و هر کدام را به درستی نصب کرد.
در تجهیزات مرغداریها با توجه به هدف نگهداری مرغ تجهیزات متفاوتی نیاز است اما به طور کلی، وسایل مورد نیاز به دو دسته تقسم می شوند : ۱- تجهیزات اصلی که با نام تجهیزات محرک نیز شناخته می شوند . ۲- تجهیزات جانبی که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
این تجهیزات شامل موارد زیر می باشند :
۱ – دانخوری
۲ – آبخوری
۳ – وسایل گرم کننده
۴ – دستگاه مادر مصنوعی
۵ – رطوبت سنج
۶ – دماسنج
۸ – تایمر
توجه : گروه صنعتی اعتماد تولید کننده گیربکس شافت مستقیم دانخوری، گیربکس دانخوری بشقابی و انواع وینچ دیواری، وینچ سقفی و وینچ کتابی، با بهترین کیفیت و قیمت مناسب در استان تهران است.
در لیست وسایل محرک مورد نیاز در مرغداری ها ، آبخوری و دانخوری، اهمیت بیشتری دارند ، به طوریکه فراهم آوردن تعداد مناسب از آنها در افزایش تعداد پرندهها و کیفیت تخم و گوشت طیور تاثیر گذار است.
همانطور که قابل پیش بینی است ، میزان خوراک موجود در جیره غذایی طیور نقش بسزایی در تولید داشته و بخش زیادی از هزینه ها را در بر میگیرد ، در نتیجه نحوه پخش مواد غذایی در سالن های مرغداری اهمیت ویژه ای خواهد داشت . به طور کلی دو نوع دانخوری دستی و دانخوری اتوماتیک برای تامین دان در سالن های مرغداری وجود دارد .
معمولا در طول پرورش جوجه در مرغداری ها در ابتدا از ساده ترین نوع دانخوری که همان دانخوری بشقابی می باشد استفاده می کنند ، و بعد از مدتی مشخص ( بعد از یک هفته ) که جوجه ها رشد لازم را داشتند ، نوع دانخوری را تغییر می دهند .
استفاده از دانخوری مناسب میتواند با تاثیر مستقیم در کاهش اتلاف خوراک طیور هزینه ها را کاهش داده ، همچنین قابلیت شست و شوی دانخوری ها میتواند در میزان دان مصرفی طیور تاثر گذار بوده و میزان آن را افزایش دهد و در همین راستا احتمال بروز بیماری در مرغ ها را کاهش داده و راندمان گله را بالا ببرد.
مشابه دانخوری طیور، آبخوری طیور نیز دو نوع آبخوری دستی و آبخوری اتو ماتیک دارد که در تجهیزات مرغداری ها به کار می رود .
از انواع آبخوری های دستی می توان موارد زیر را نام برد :
آبخوری های دستی ناودانی
آبخوری های دستی کله قندی
همچنین به مواردی چون موارد زیر میتوان در زمینه آبخوری های اتوماتیک اشاره کرد :
آبخوری جامبو
آبخوری نیپل
به طور کلی بهرین و به صرفه ترین نوع آبخوری ، آبخوری قطرهای می باشد که به ازای هر ۱۰ تا ۱۵ پرنده یکی از آن ها نیاز است.
یکی از وسایل مورد نیاز پرورش جوجه ، دستگاه مادر مصنوعی می باشد . از انواع این دستگاه می توان به نوع نفتی ، برقی و گاز سوز اشاره کرد . ساده ترین نوع این دستگاه از دو بخش تشکیل شده است : ۱ –قسمت چتر مانند با اندازه حداقل ۹۰ سانتی متر ۲- منبع تولید حرارت که در زیر چتر قرار دارد
نحوه ی کارکرد دستگاه مرغ مادر به گونه ای است که ، حرارت دستگاه بعد از روشن کردن آن با بالا و پایین بردن و با بهره گیری از یک دماسنج تنظیم می شود . به طور معمول ظرفیت دستگاه مرغ مادر مصنوعی ، ۲۰۰ عدد جوجه به ازای هر دستگاه می باشد.
از وسایل ضروری مورد نیاز در سالن های مرغداری ، دماسنج می باشد . دماسنج های مورد استفاده در سالن های مرغداری داری دو نوع می باشد ۱- دماسنجی معمولی که وظیفه ی نمایش دمای هوای سالن را دارد . ۲- دماسنج ماکزیمم ، مینیمم که علاوه بر نمایش دمای هوای لحظه ای سالن ، حداقل و حداکثر دما در ساعات گذشته را نیز نمایش می دهد .
نکته ی مهم در استفاده از دماسنج در سالن های مرغداری محل نصب آن می باشد ، دماسنج حتما باید در محدوده حضور پرنده در سالن قرار داده شود.
یکی دیگر از تجهیزات لازم در سالن های پرورش طیور ، رطوبت سنج می باشد . رطوبت سنج دستگاهی ارزان قیمت بوده و میزان رطوبت موجود در هوا را مشخص می کند .
تجهیزات جانبی در سالن های مرغداری
تجهیزاتی مانند فرغون ، جارو ، سطل ، بیل ، سرتاس و شن کش از وسایل دیگر مورد نیاز در محیط مرغداری های صنعتی است که در زمره تجهیزات جانبی قرار می گیرند.
پس از نصب تجهیزات اساسی اکنون باید سیستمهای تهویه و دماسنج را در سوله نصب کرده و محیط را برای استشمام، مطبوع کرد. این کار برای سلامت کارکنان بسیار ضروری بوده و همچنین جوجهها را دچار بیماری نمیکند. رطوبت محیط نیز باید بین ۵۰ الی ۷۰ درصد تنظیم شود تا محیط نه خشک و نه زیادی مرطوب باشد. اینگونه گرد و غبار در مرکز پرورش دام افزایش نمییابد.
مرغداری ها در تمام فصول سال باید دارای یک دمای ایدهآل و تقریبا ثابت باشند. در فصل تابستان به دلیل گرمای شدید هوا، باید با نصب سیستمهای سرمایشی دمای محیط را خنک کرد تا جوجهها دچار گرمازدگی و در نتیجه مرگ نشوند. همچنین سیستمهای گرمایشی نیز باید در فصول سرد سال دمای محیط را گرم و معتدل کرده تا طیور از سرما تلف نشوند. معمولا، برای گردش هوا بهتر است این سیستمها را در سقف سالن نصب کنید تا باد آنها گرد و غبار را پخش نکند.
سترها باید شامل پوشال، ماسه، سبوس برنج و کاه شوند تا جوجهها به راحتی رفت و آمد کنند. بهتر است میزان رطوبت بستر بیش از ۴۰ درصد نباشد تا جوجهها دچار آسیب نشوند.
ارتفاع بستر نیز باید در حالت ایدهآل یعنی بین ۵ الی ۷ سانتیمتر باشد تا مانع جوجهها نشود. فضای بستر نیز باید هر هفته نظافت شده و فضلههای جوجهها پاکسازی شوند چراکه آنها گاها فضلهها را نوک زده و همین امر باعث مریضی جوجهها میشود.
امیدوارم با مطالعه این مقاله پاسخ سوالات خود را دریافت کرده باشید، و حرف همیشگی و پایانی: برای موفق شدن در هر کسب و کاری داشتن اطلاعات کافی و تخصصی از نیازهای اصلی است، لطفاً قبل از هر اقدام عملی با یک مشاور و متخصص خوب مشورت کنید و همه مراحل کار را بسنجید. موفق باشید!
تجهیزات لازم برای احداث مرغداری کدام است؟
۱ – دانخوری۲ – آبخوری۳ – وسایل گرم کننده۴ – دستگاه مادر مصنوعی۵ – رطوبت سنج۶ – دماسنج۸ – تایمر
این تجهیزات را از کجا تهیه تهیه کنم؟
شرکتهای زیادی هستند که این تجهیزات را تولید میکنند، با یک جستجو در اینترنت آنها را بیابید.
لطفاً به این مقاله امتیاز دهید!
_____
مطالب مرتبط
شنبه تا چهارشنبه: از ساعت 8 الی 20
پنجشنبه: از ساعت 8 الی 13
جمعه: پشتیبانی از طریق سایت و ایمیل